Heinä - Elokuu 2012 - 10/290

4.7. Pomarina
Heinäkuu alkoi verkkaan....kunnes sain nurtsin vuoden ensimmäisen kerran leikattua ja vilkaisin kännyyn. Mitä!? Pikkukiljukotka* Porin Santakankaan kaatiksella paikallisena! Kääk! Tuosta on ainakin puoli tuntia. Rellulla ei saa renkaita savuamaan mutta paikalle ehdittiin ja tuossahan tuo istui kelossa. Yksi aniharvoista PLY:n alueen kovista lajeista tänä vuonna ja makia pinna. Löytäjänä Jaakko Esama.

Pikkukiljukotka 4.7. Pori Santakangas. Dudekuva Nokia N8 ja Zeiss 85

5.7. Merilinturisteily
Seuraavaksi päiväksi olin varannut paikan merilinturisteilylle kohteena Pernajan Aspskär ja Haverören. Kohteena tietenkin etelänkiisla* jota en staijaamalla ole vieläkään onnistunut näkemään. Varmasti.
Matkalla poikkesin mennen tullen Forssasta ilmoitetulla lapinuunilintupaikalla. Kova tonkiminen tuotti vain sirittäjän. Muuta ei löydetty seuraavana aamuna 6.7. Helsinkiläisten bongareidenkaan kanssa. Borealis oli ARK:n hyväksymä, kai se siellä sitten oli...?
Tarina takaisin Pyhtäälle ja Mäntyniemen venesatamaan jossa ehdin napata parit vuoden harvoista tuopeista ennen risteilyä.
Jonmar Ky:n aluksella ajeltiin ensin Aspskärin viereen jossa ei kiisloja näkynyt. Yhteensä kuuden tunnin matka jatkui lähellä sijaitsevalle Haverörenille jossa sitten olikin lintuja ja paljon. Kiisloja laskeskelin yhdellä silmäyksellä ainakin 15kpl. Haverören taitaa olla ainoa paikka Suomessa jossa tämän pääsee näkemään. Kiva paatti ja hyvä palvelu. Vuodariksi täältä saa kiislan meikäläinenkin.



9.7. Isoloxia
Hiljaista on....mitäs tekisi tilin kartuttamiseksi? Yyterin lietteiltä ei vaan uusia vuodareita heru. Mutta isokäpylintu puuttuu. Tuota ei saanut Kuusamostakaan. Siellä ehdin jo hihkaista kun parvi lensi yli äännellen pehmeää kyppiä ja putosi näkösälle. Vaikka kuinka koetin putkella vääntää ei nokissa ollut tarpeeksi kokoa ja näköä. Tuolloin totesin etten lentoäänestä ainakaan minä pysty noita erottamaan. Toisaalta kantani vahvistukseksi myöhemmin Porissa käpylintu äänteli kovaa plittiä mutta oli putkessa isokäpylintu.
Isokäpärikohteeksi valitsin 9.7. Tiiraa selailemalla Siikaisten katselman tornin. Näköjään Luoman Sami oli ilmoittanut sieltä pesinnänkin jota en ollut huomioinut.
Tornissa oli hiljaista, tosin luonto järjesti näytelmää erikoisilla pilvimuodostumilla. Eipä muuta kuin isokäpärin lentoääni tornin reunalle soimaan. Kymmenen parvi pikkukäpäreitä kävi kääntymässä kunnes naaraspukuinen isokäpy tuli kolmen tunnin soittelun jälkeen lähipuuhun kuuntelemaan. Yksi paha puute korjattu. Kirjosiipi puuttuu edelleen.....


20.7.Upupa
Seuraavaa pojoa sai odottaa 20.7. asti. Olin Tahkoluodossa tuijottamassa tyhjää merta ja kattelin kännykästä Tiiran haviksia. Pälkäneen Kuohijoella oli nähty harjalintu. Paikalla ei vielä  ollut bongareita käynyt mutta päätin ettei siinä häviä kuin bensaa ja hurautin paikalle.
Linnun oli nähty lentävän jonkin talon pihasta urheilukentän suuntaan. Löysin oikean mökin josta lähti polku tuolle kentälle. Maasto oli pusikkoista eikä juuri näkyvyyttä. Ajattelin että jos täältä upupa yksin löytyy on se ihme. Sitten eteeni aukesi Kuohijoen stadion joka juuri ja juuri täytti nimikkeen urheilukenttä. Astuessani kentälle toisessa päässä räpsähti ja harjalintu lennähti puuhun. Voi jehna! Hyvä paikko kun ei tullut Turussa tammikuussa käytyä.


Heinäkuussa 4 vuodaria ja 2 elistä. Rarit loistivat poissaolollaan eikä ahkera retkeilykään tuonut helpotusta. Vuorotteluvapaakin loppui 28.7. Eipä tuolla heinäkuussa ollutkaan käyttöä.


1. ja 2.8. Super-Käteen
Elokuun alku oli surullisin luku Dudeprojektissa. Myöhästyin puoli tuntia siperiankurmitsasta joka oli Pyhtäällä erään blogin mukaan majaillut samalla pellolla 29.-31.7, siis jo kolme päivää. Havainto oli Tiirassa bongausta ajatellen pahasti myöhässä enkä noudattanut tärkeätä bongosääntöä: "Ole paikalla jo kun aurinko nousee".
Ensimmäinen tieto tuon blogilinkin kera tuli 31.7. Tiiraan puolenyön paikkeilla ollessani yövuorossa. Havaintoaikaa tuolle kurmulle ei ollut, muita lintuja havainnoitsija oli samalta paikalta merkannut kello 10 aamulla. Mietiskelin lähdenkö yöllä paikalle, päätin kuitenkin odottaa aamupäivitystä lintutiedotuksesta. Tieto tuli, heti matkaan mutta hylsy pamahti.
Jo autosta astuessani näin että porukka katselee sinne tänne ja lintu on häipynyt.
Myös Risto Suksi oli paikalla ja myhäili saatuaan linnusta kuvia. Totesin vaan että hieno juttu. Sitten jäätiin vartoilemaan josko kyyhkyparvet muuttuisi kurmitsoiksi....
Perhana, lintu oli sunnuntaista keskiviikkoon paikalla ja varmaan vartosi vain että pääsen liki.

Vielä kerkeen hetken kökötellä ennen kuin Dude tulee....Siperiankurmitsa 1.8.Pyhtää. Kuva Risto Suksi
Eikä siinä vielä kaikki. Seuraavana aamuna päivitys kertoi linnun olevan edelleen samalla paikalla. Uusi keikka ja tuplahylsy oli suoritettu. Kaksi päivää, 1600 kilometriä ja nollatulos. Ei enempää voi Super-Käteen mennä. Kyllä voi ihminen olla pässi. Näin turhasta bensan poltosta pitäisi saada sakot. Vähän lohdutti kun Kotkan tervaleppälehdosta löytyi pähkinänakkeli.


Rarivapaa Yyterin lietteet 2012
Elokuussa oli aikaa kahlata Yyterin lietteillä kun ei päässyt päässyt bongaamaan kohteiden puuttuessa. Vedet olivat jatkuvasti korkealla eikä keväisistä laajoista lietealueista ollut tietoakaan. Mieleen jäi lepäilevien suosirrien vähäisyys. Laskemani huippu syksyltä oli 384p kun vuonna 2011 niitä oli samaan aikaan 830. Isosirrejä oli sentään 70 paikallisen potti joka vesisateessa piti taukoa muutossa. 

Veden ollessa korkealla huilipaikat vähissä. 7.8.2012 Yyteri lietteet. Kuva Jani Vastamäki
Vuoden kovimmaksi lajiksi lietteiltä taisi jäädä pulmussirri. Jos ei oteta lukuun 9.9. jalkoja kastamassa käynyttä lumihanhea. Rariromahdus viime vuodesta jolloin havaittiin muistaakseni tundrakurppelo, pari mustajalkatylliä, palsasirri, isovesipääsky ja riuttatiira. Tosin koko Suomessa on ollut köyhä vuosi kahlaajaharvinaisuuksien osalta. Dudeprojektin kannalta huono asia, sillä odotettavissa olleista kahlaajalajeista jäi varmaan kymmenen saamatta.
Yyterissä yksi selitys kadolle oli vedenkorkeus. Todennäköisintä kuitenkin että rantararit kiersivät Suomen tänä vuonna. 

Lietteillä retkeilystä ja etenkin rannalla kävelystä on ollut kovasti keskustelua. Tuo kävely tullaan varmaankin suojelusyihin vedoten kieltämään ja tilalle tullee rakennelmia kauas rannasta. Mielestäni lietteillä retkeilystä aiheutuva levähtävien lintujen häirintä on merkityksetöntä. Kävelykiellolla vain estetään keväiset matalan veden aamuretket joilla on ollut hieno seurata lähietäisyydeltä kauniita lintuja. Jos joku on plussaa niin ns. peräalueelle jossa korkeankin veden aikana on lintuja on tulossa torni. Tornista saattaa tulla suosittu mikäli sen lähelle pääsee jatkossa autolla. Näin vältyttäisiin kilometrikaupalla kahlaamisesta tahmeassa liejussa.


18.8.Mumelo
Vasta nyt tuli seuraava bongauskohde. Siuntion Pikkalasta oli löytynyt nuori mustanmerenlokki*. Paikalle saavuttuani linnun löytöpaikka ABC:n takana oleva pelto oli tyhjä lokeista. Lähdettiin Ismon ja muun porukan kanssa kiertelemään alueen peltoja mutta tuloksetta. Parin tunnin päästä tulin takaisin ja pellolla käveli hyvän näköinen kandi. Linnun löytäjä Tuomelan Sami saapui myös paikalle ja sanoi että siinä se on ollut aina kun hän on paikalla poikennut. Hyvä niin.


23.8. Arosuohaukka ja "satakuntalainen" vuodariennätys 287
Paikkolajin vuoro. Käppäilin lietteillä kun Dahlman soitteli ja kertoi arosuohaukkakoiraasta Huittisten vankilan pellolla. Vaikka lietteillä ei tänä vuonna parempata ole näkynyt niin taika on siinä kun rämpii ihan perälle niin sieltä tulee kiiru pois.
Pikafaarttia Raijalanjärven torniin jossa oli jo kattava paikallinen miehitys. Eri suohaukkalajeja liiteli PLY:n parhaalla suohaukkamestalla useampia kunnes tuo vaalea kaunistus alkoi esitellä itseään. Samalla Aalon Veikon ja Mäkelän Petterin hallussaan pitämä vuodarienkka 286 lajia Suomesta satakuntalaisen tekemänä tuli lyötyä. Tuo enkka on erityisen epävirallinen mutta kuitenkin.

Arosuohaukka 23.8.2012  Huittinen Raijalanjärvi. Kuva Jari Laiho

24.8. Mustahaikara
Seuraavana päivänä vaihteeksi elis tarjolla. Jani Ceder oli nähnyt Espoon Kasavuorelta Kirkkonummen Norra Fladetille tipahtaneen nuoren mustahaikaran. Mukaan lähtivät Ismo ja Ojalan Tapani Luvialta. Matka sujui pienessä paineessa koska kyseessä oli vuoden ainut bongattavissa ollut ja haikarat ovat kovia vaihtamaan paikkaa. Oltiin jo lähes perillä kun tuli ongelmia tietöiden muodossa eikä navi ollut reitistä perillä. Ensimmäinen bongausreissu jolla joutui reittiä hakemaan ja  ajelemaan risteyksiä eestaas. Lisäksi pitkä hiekkatie jouduttiin köröttelemään jonkun pakettiauton perässä joka kiusallakin kääntyi aina samaan suuntaan kuin mekin. Prkl....Paineet vähän purkautui kun näin vuodarikunkku Niinikosken Volvon tien poskessa. Auto parkkiin ja porukka maastoon.
Yksi bongari löytyi metsästä ryskimästä ja pienen harhailun jälkeen näkyi muutama putki ja gomia mustahaikara* kököttämässä ruovikon reunassa.
Illan päätteeksi poikettiin vielä Kirkkonummella Storkanskog -nimisellä peltoaukealla katselemassa lumihanhea muotoa sinihanhi. Lintu lymyili kaukana kanadanhanhien joukossa eikä kohtalainen vesisadekaan innostanut pitempään tarkkailuun.

Mustahaikara 24.8.2012. Kirkkonummi. Dudescouppi
29.8. Isokihu!
Lentävä lähtö. Seinäjoen Hirvijärveltä ilmoitettiin paikallinen isokihu* joka oli lennähtänyt tekojärven pohjoispäähän pois hallinnasta. Laihon ja Pitkäsen kanssa päätettiin heti lähteä ja treffit sovittiin Parkanoon. Ensihavainnosta oli jo neljä tuntia kun saavuimme alkuperäiselle löytöpaikalle ja laitoimme putket pystyyn. Pian Laiho sanoi sopivannäköisen ison tumman kokkareen uivan järven selällä. Siinä se ja riehakkaat eliskättelyt suoritettiin arvokkaan pinnan kunniaksi. Pian lähtemistä empinyt Alangon Pasikin kurvasi paikalle ja nappasi eliksen. Pidän isokihua vaikeana bongattavana ja vuodarina se oli yksi vuoden parhaista heilutellessa siipiään valkoiset laikut loistaen. Lähtömme jälkeen lintu oli vain puoli tuntia paikalla ja päätti poistua etelään.

30.8. Harmaalokki eteläinen
Kuukauden viimeinen bongaus suoritettiin Jaakko Esaman kanssa ja suuntana Turku. Åvikissa ja Topinojan kaatiksella majaillut Ari Kuuselan löytö etelänharmaalokki* oli kohteena.
Hankalasti tunnistettava ja löydettävä lintu vaati avuksi lokkiharrastajaa sekä kuvaa yksilöstä jotta jälkipuheita ei syntyisi. Kurvattiin näköetäisyydelle Vapon hallin katosta jolla lokki oli viime aikoina majaillut. Nyt oli sendari suopealla tuulella ja soi mikaeliksen vartissa hopealautasella. Sillä siinä se istui nätisti katolla. Kova pinna joka kuittaantui kerrankin oletettua helpommin.

Etelänharmaalokki 30.8.2012. Topinojan kp Turku. Scoupistakin taittunee
 

Heinä-elokuussa 10 vuodenpojoa ja kuusi elistä*(312-317). Lajit alkavat harventua ja pinnojen kerääminen vaikeutuu koko ajan.


HEINÄ - ELOKUUN VUODARIT : 10 / 290

Pikkukiljukotka4.7.2012PoriSantakangas KP 2kv p
Etelänkiisla5.7.2012LoviisaHaverören
Isokäpylintu9.7.2012SiikainenKatselma LT n-puk p
Harjalintu20.7.2012PälkäneKuohijoki U-kenttä
Pähkinänakkeli2.8.2012KotkaKatariina tervaleppälehto 1än
Mustanmerenlokki18.8.2012SiuntioPikkala 1kv p
Arosuohaukka23.8.2012HuittinenRaijalanjärvi LT 1k +2kv p
Mustahaikara24.8.2012KirkkonummiNorra Fladet 1kv p
Isokihu29.8.2012SeinäjokiHirvijärvi, Länsiranta 1kvp
Etelänharmaalokki30.8.2012TurkuTopinoja kp 1kv

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti