Kesäkuu - 21/280


3.6. Sepeltasku
Team DAhman kanssa otettiin suunnaksi Kristiinankaupungin Pohjoislahti jossa oli havaittu sepeltaskukoiras. Muutama tunti tapitettiin tyhjää väärässä paikassa, kerättiin kamat ja lähdettiin takaisin. Kotimatkalla tuli häly joka kertoi linnnun jälleen löytyneen. Alkoi senpäiväinen ähinä ja manaus. Päätettiin kuitenkin lähteä takaisin ja lintuhan löytyi aivan lahden pohjoispäästä ruovikon reunasta jota ei aikaisemmin oltu koluttu.

4.- 5.6. Ruusulokki ja pikkuhuti
Seuraavana aamuna neljän jälkeen känny soi ja Alangon Pasi kysyi läheks heti Kuortaneelle. En edes tiennyt mistä lajista oli kyse mutta vastasin että ilman muuta. Aallon Veikko vielä kyytiin ja Skodan nokka kohti Hannu Huhtisen löytämää ruusulokkia*. Lokki oli jo häipynyt alkuperäiseltä paikalta mutta onneksi Mäkelän Petteri spottasi linnun Kuhajärven länsipuolelta matkalla pohjoiseen. Kierreltiin Kuhajärven pohjoispuolen peltoja lokkeja hakien vaan ei natsannut. Kunnes MäkPe löysikin linnun järven eteläpuolelta pellolta nukkumasta lokkiparvesta erillään ja mekin ehdimme paikalle. Kaffeitten jälkeen lintu oli löydetty vielä Nyrhiläntieltä jossa lintu oli lähietäisyydeltä hienosti nähtävissä.

Ruusulokki Kuortane 4.6.
Ruusulokin ihailun jälkeen heitin kamat Laihon pirssiin, Huittisten kautta Pitkänen kyytiin ja suunnaksi itäraja sekä pikkukultarinta. Eipä löytynyt väkisinkään vaikka muutamalla havispaikalla käytiin. Seuraavaksi kurvattiin Virolahden Lintulahdelle jossa tänä vuonna vähälukuinen pikkuhuitti* oli bongattavissa. Noustiin torniin jossa oli jo miehitystä. Mm. Wallinmaan Leo joka oli kova kirittäjä bongariliiton vuodarilistalla veteli sikeitä huovan alla tornissa. Vaan ei kauaa tarvinnut torkkua kun huitti alkoi kakistella klo 0.15 ja päästiin kotia kohti.

6.6.
Myös viiriäinen oli ainakin Satakunnassa kovin harvinainen tänä vuonna. Ainoan havikseni pypytistä sain Euran Kivipellosta.

9.6. 
Kodisjoelta ilmoitettiin hieno punakottaraiskoiras*. Paikalla ollut porukka oli pikku paineissa kun lintua ei näkynyt ja joku väänsi jo fasaanistakin punakotsaa. Pienen odottelun jälkeen lintu onneksi nousi ojan penkalta ja tuli upeesti esille. Rauman alueella nähty kaikkee hienoo ja Porissa nuollaan näppejä.....

Punakottarainen Kodisjoki. Kuva Joni Raivio


10.6.
Seuraavana aamuna käytiin Mäkelän Matin kanssa Honkajoen Huidankeitaan hienossa uudessa tornissa kuuntelemassa Satakunnassa harvinaista laulavaa pohjansirkkua*.
Pohjansirkku - yksi upeimmista pikkulinnuistamme


12. - 16.6. Kuusamossa
Pohjansirkkuja näkyi seuraavalla retkellä Kuusamossa sitten useampiakin. Velipoikien Juhan, Pasin ja Sepon sekä Keyriläisen Jorman kanssa oli tukikohdaksi Kitkan rannalta vuokrattu huvila kaikkine mukavuuksineen.

Kuusamon tukikohta Keräsniemessä Kitkan rannalla. Siisti, viihtyisä ja hyvällä paikalla.
Matkaan lähdettiin 12.6. reittiä Pori - Liminganlahti - Kuusamo. Limingassa käytiin vähän staijailemassa lähinnä ahteria elvyttämässä ja Peltsiä moikkaamassa. Hänellä oli kiiru, koska jollain firmalla oli bongauskisa tornissa. Jatkettiin matkaa ja eikä! Oltiin tultu sata kilsaa kun piippasi ja Peltsi ilmoitti hietatiiran tornista jossa just käytiin. Velipojat kyydissä eivät olleet bongareita joten paluuta en edes ehdottanut. Voi mäherrys kun ei tullut jokaista tiiraa katsottua sillä silmällä....

13.6. aloitettiin aamulla kapuaminen Konttaisten p-paikalta Valtavaarelle. Konttaisten puolella oli jo kaksi laulavaa sinipyrstöä ja Valtavaaran suolammelle ehdittyämme määrä oli noussut jo yhdeksään. Myös laulavia leppälintuja oli runsaasti, niiden laulu kuului joka mutkassa.
Vuoden ainoat näkemäni kuukkelit kävivät jo p-paikalla meihin tutustumassa.
Valtavaaralta laskeuduttuamme kaffeetauon keskeytti englantilaispariskunta joka hiki päässä ilmestyi metsästä. Heillä oli projektina sinipyrstö jota eivät vielä olleet nähneet. Vähän tuota ihmeteltiin mutta selityskin löytyi: heillä oli englantilainen kokoelma linnunlauluista joka ei sisältänyt itäisiä lajeja kuten sinipyrstö. Hieman briteillä leuka loksahti kun kerrottiin että tossa vieressä kaksi juuri laulaa...
 
Yhtään näin sinistä vanhaa koirasta ei valitettavasti nähty. Kuva Jari Peltomäki

Tarsigerin laulu saattaa ensin kuulostaa varsin vaatimattomalta. Minusta aarnimetsässä ison kuusen latvassa laulava sinipyrstö on pikkulintu jonka ääntely sopii tuohon maisemaan täydellisesti. Puhumattakaan linnun ulkonäöstä.
Vinkki: Konttaisten p-paikka on kiireiselle loistava lintukohde. Varsinkin kun siltä ajelee itään n. 500 metriä pääsee suon reunaan jossa pesivät pohjan - ja pikkusirkku. Neljä länsirannikon asujalle mahotonta lajia yhdessä ryppäässä.

Jorma nousemassa Valtavaaralle ja Pasi tulossa alas
14.6.Finnature
Seuraavaksi aamuksi olimme varanneet Finnaturelta retken jolle lähdettiin pakettiautobussilla Antti Peunan opastuksella. Pöllöjen pesäpaikkoja ei ollut tarjolla joten kohteiksi valikoituivat muut lajit. Näimme pari "hullua" riekkoa, pohjan- ja pikkusirkkuja*, lapintiaisen ja pohjantikan pesät sekä hienoa Kuusamon luontoa. 
Raripuolelta löytyi Rukalta huvilan pihasta laulava idäntiltaltti josta saatiin myös hyvä äänite. Opas Peunan Antti kuuli tilutuksen jo kaukaa kun me muut ei kuultu vielä mitään. Splittausta ja RK:n lausuntoa odotellessa....

Jos on pohjansirkku upea niin on pikkusirkkukoiraskin

Tämä riekko kävi saappaille kun huuteli "ko-peu". Kuva Juha Mäkelä
15.6. aloitimme Pasin kanssa kapuamisen Valtavaaralle Vuosselin puoleista polkua. Olihan luonnoltaan hieno polku. Pasi sai eliksen idänuunilinnusta joka esitti taukoamatonta aariaansa lähietäisyydellä sinipyrstön säestämänä.
Samaan aikaan käynnissä ollut Kuusamo-ralli alkoi tuottaa tulosta ja Torangintauksesta ilmoitettiin lapinuunilintu. Porhallettiin paikalle ja sieltä kaukaa suolta se kuuluikin. Vaan hetkinen, samasta paikasta tuli myös metsäkirvisen säe. Ei auttanut muu kuin saappaat jalkaan ja suolle. Eikä muuta sitten löytynytkään kuin metsäkirvinen.
Ihan vaan vinkiksi että metsäkirvisellä saattaa olla säe joka kuulostaa aivan lapinuunilinnun helinältä jopa vertailtaessa äänitteeseen...
Toinen Kuusamon borealis-häly osoittautui hernekertuksi. Valitettavasti. 
Linturallin lisäksi Kuusamossa oli käynnissä tämmöinenkin ralli
16.6. auton nokka Kuntivaaran suuntaan. Matkalla poikettiin Rukan juhannuskalliolla jossa virtavästäräkki käväisi hetken näkyvillä ja katosi kuin tuhka tuuleen. Kuntivaaralle jatkettiin Hanhisuontietä joka on pitkä soratie. Sen varrella pysähdyttiin mm. kivan näköiselle biotoopille jonka kohdalla oli kyltti "Yksityinen luonnonsuojelualue". Tuossa paikassa seisoessa kuului kolme laulavaa pikkusirkkua. Suorastaan mannaa korville.
Jatkoimme karhunkuvauspaikalle jonne kävellessä tuli vilkuiltua vähän joka suuntaan. Paikalla lojui haaskoja vaan linnuista ei käkeä ja korppeja kummempaa. Viereiseltä Kuntivaaran laelta spotattiin suolla kahlaavia hirviä sekä kaukana idässä liiteleviä kotkia. Siirryimme kotka-alueelle lähelle rajapyykkiä ja todettiin liitelevät kuusi kotkaa "vain" merikotkiksi.


17. - 19.6. Lapinkierros
Velipoika Sepon kanssa jatkettiin Lapin kierrokselle ja muu porukka kotiutui.
Sepe oli päivittänyt Dieselmersun "kick-downin" ja hyvähän tuolla oli pyyhältää.

Mikäs täällä narisee? Kuva Jari Peltomäki
18.6. aamulla kavuttiin Kiilopäälle ja noukittiin pakollinen kiiruna listalle. Tänä vuonna niitä oli puuportaiden läheisyydessä kahdeksan, viime vuonna soittelin narinaa ja paikalle kokoontui jopa 31 yksilöä. Hieno havainto oli hotellin takana puron varressa taukoamatta laulanut virtavästäräkkikoiras. Ensimmäistä kertaa kuulin tuonkin. Vuoden neljäs virtaväiskihavis.

Kiirunat ehtivät jo häipyä

Matkaa jatkettiin Karigasniemen poronerotusaidalle jossa tunturikihupari* pesi aidan välittömässä läheisyydessä. Huono sopulivuosi, eikä muita kihuja näkynyt. 
Tunturikihu Karigasniemi 2012. Kuva Kimmo Eväluoto
Tenon vartta ajeltiin Utsjoen suuntaan komeita maisemia ihaillen. Matkalla pidettiin paussia levähdyspaikalla ja törmättiin bongarisisko Kaisa Kiviseen jolla oli putki suunnattuna maakotkan pesään. Pesällä oli yksi iso poikanen, emoja ei näkynyt.
Utsjoelle saavuttuammme sain tiedon Nuorgamissa laulavasta harmaasirkusta. Vau! Sinne! Vaan ei enää iltasella äännellyt ja näköhavainnosta en ollut ihan sata. Täytyisi varmaan laittaa DNA:lle vahingonkorvausvaade, nimittäin kännykkä oli suurimman osan Lapin ajasta ilman kenttää.
Yöksi mentiin Kaamasiin neljän tuulen tuvalle jossa on lintujen ruokintaa ympäri vuoden eikä taviokuurnaa onnistu välttämään. Seuraava päivä 19.6. satoi joten suorinta tietä Poriin.

Hieman yllättävä näkymä Kaamasjoen suiston massiivisesta lintutornista


20. - 21.6. Itärajalta paikkolajeja
Päivä toipumista, Ismo lähti kyytiin ja yöllä suunnaksi itäraja ja Joensuu. Pikkukultarinta* yritys nro.2 tuotti tulosta vaan ei helposti. Keskiyöllä lintu oli tiedotuksen mukaan laulanut aktiivisesti mutta aamulla 21.6 kuulin kolmen tunnin aikana vain muutamia säkeitä. Samalla paikalla oli pesintäkin onnistunut, toivotaan että lajin leviäminen jatkuu.
Menomatkalla poikettiin aamuyöllä klo 03. Liperissä ja ruostesorsakin oli tällä kertaa paikalla.

Ruostesorsa Liperi. Kuva Joni Raivio


23.- 24.6.
Seurasi pari päivää taukoa ja taas yörundille Ismon ja Tervamäen Jukan kanssa.
Siilinjärvelle oli ilmestynyt viirusirkkalintu ja tuohan piti heti kuitata. Havaintoajan 01.40 - 02.00 lintu helisi tauotta. Helinää ihastellessamme pusikoista ilmestyi Lahtisen Jussi joka oli saanut linnusta gomioita kuvia. Terveiset Tampereelle.

Kuva Jussi Lahtinen


26.6.
Taas liikkeellä samalla sakilla ja Kouvolassa kuuntelemassa turturikyyhkyn turinaa. Kouvolasta ajeltiin Hämeenlinnaan jossa pellolla soidintavia heinäkurppia oli jo iso joukko käynyt kuuntelemassa. Ensimmäistä kertaa näin heinäkurpan soitimen joka sisältää pingispallon pomppimiseen verrattua narinaa sekä korkeita vihellyksiä. Paikalla puolen yön maissa oli neljä kurppaa joista ainakin kaksi ääntelijää.


29.6. Kiirettä piti 
Tästä tulikin hurja päivä. Aamulla 10.30 ensin Kokemäen Lievikosken peltoaukealta mustaotsalepinkäinen. Huimaa! Taas harvinaisuus PLY:n alueelta ; ) Tuskin ehdin autoon takaisin hypätä kun tuli tieto grönlanninlokista* Forssan Kiimassuon kaatikselta. Muutama tunti valkoista lokkia etsittiin oikein porukalla kunnes klo 17.30 Santamaan Markku huusi että "tossa se lentää!". Toden totta, hieno paikko koska linnun ollessa Nokialla olimme Kuusamon reissulla ja grönis tavoittamattomissa.

Grönlanninlokki Nokia 14.6.2012. Sama yksilö löytyi Forssassta pari viikkoa myöhemmin. Kuva Jani Vastamäki
Forssasta suoraan Jalasjärvelle josta oli juuri löytynyt palsasirri*. Valoisaa riitti vielä ja suurinta sallittua nopeutta kurvasin kohteeseen. Siellä Jari Pitkäkoski haravoi putkella aluetta ja sanoi että ei oo helppoo. Paikka oli ruskea vetinen heinikko Hirvijärven rannassa. Yhdessä zoomailtiin sentti kerrallaan kunnes lintu suvaitsi tulla näkyviin klo 20.45. Rarikahlaajat olleet tänä vuonna kortilla joten sitäkin arvokkaampi pojo. Kiirettä piti. Pitkä päivä, kolme hyvää vuodaria ja kaksi elistä.

30.6.
Kuukauteen mahtui vielä yksi päivä ja pinna. Kaarinan Kultanummesta pienestä asuialueella olevasta metsiköstä löytyi iso bongariporukka ja tulipäähippiäinen.


Kesäkuukin oli antoisa yhdeksällä eliksellä*(303-311) ja 21:llä vuodenpinnalla. Oli jo semmoinen fiilis että 300 lajia vuodessa on helppo nakki. Enää puuttuu 20 ja vuosi vasta puolessa. Mutta sitten alkoi hiipua......


KESÄKUUN VUODARIT: 21 / 280

Pulmussirri1.6.2012PoriLeveäkari
Sepeltasku3.6.2012KristiinankaupunkiPohjoislahti k p
Ruusulokki4.6.2012KuortaneMäyry 2kv p
Pikkuhuitti5.6.2012VirolahtiLintulahti LT k Ä
Viiriäinen6.6.2012EuraKivipelto
Punakottarainen9.6.2012RaumaKodisjoki
Pohjansirkku10.6.2012HonkajokiHuidankeidas LT k Ä
Kuukkeli13.6.2012KuusamoValtavaara p-paikka
Lapintiainen14.6.2012KuusamoPesintä
Pikkusirkku14.6.2012KuusamoValtavaara k ad Än
Tunturikihu18.6.2012UtsjokiKarigasniemi poronerotus 2p
Kiiruna18.6.2012InariKiilopää 8p
Taviokuurna19.6.2012InariKaamanen 4TT 6p
Pikkukultarinta21.6.2012Joensuu
Ruostesorsa21.6.2012LiperiPapelonsaari 1p
Viirusirkkalintu24.6.2012SiilinjärviKoivusaari 1Än
Turturikyyhky26.6.2012KouvolaSoiniitty 1Ä
Mustaotsalepinkäinen29.6.2012KokemäkiLievikoski 1ad p
Grönlanninlokki29.6.2012ForssaKiimassuo KP 4kv p
Palsasirri29.6.2012JalasjärviHirvijärvi 1p
Tulipäähippiäinen30.6.2012KaarinaKultanummi 1Än

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti