Suuntana Haminan Savilahti ruokosirkkalintu* mielessä. Tarkoituksena oli olla paikalla illansuussa joten menomatkalle sopi Espoon Laajalahti ja pussitiainen*.
Tiaisen perässä lampsittiin pitkoksia pari tuntia kunnes aktiivisesti ääntelevä lintu löytyi vaan ei näkynyt väkisinkään.
Jatkettiin retken pääkohteeseen Haminaan jossa rusili alkoi äännellä klo19 ja näkyikin hetkittäin ruovikkosaarekkeen reunassa. Onneksi näkyi sillä Ismo ei meinannut kuulla surinaa sitten millään.
5.5. Taisto, pikkukiuru ja muuta kivaa
Tornien Taisto. Velipoikien Juhan ja Pasin kanssa miehitettiin Noormarkun Inhotun torni 05.00. Päivä oli sateinen ja jos ei satanut niin oli sumua. Taiston keskeytti osaltani häly joka olikin kovaa lajia. Loviisan Haravankylän lintutornista ilmoitettiin pikkukiuru*.
Myös Alangon Pasi keskeytti Leveäkarin kisansa, mukaan vielä Rantanen ja suunnaksi Loviisa. Lintu oli kiurulinnuksi hienosti ja avoimesti nähtävillä vaikka tornissa olikin tungosta. Samasta tornista havaittiin toinenkin erikoisuus: avoimesti oleileva jänkäkurppa joka ilmeisesti oletti olevansa näkymätön.
Paluumatkalla poikettiin Helsingin Pornaistenniemestä sitruunavästäräkki poimimassa.
Kuva Joni Raivio |
Porkkana jäikin kohdaltani vuoden ainoaksi joten arvokas kiekka....
Kokonaisuutena huisi päivä viidellä vuodarilla.
6. - 10.5. Kiljuhanhiprojekti Pori - Liminka
Taistopäivää seuraavana aamuna suunnattiin velipoika Juhan kanssa viiden päivän kiljuhanhiturneelle Pohjois-Pohjanmaalle. Reissu alkoi Siipyyssä aamutapituksella josta ei ihmeitä irronnut. Seuraavana etappina poikettiin Kokkolassa Rummelön ja Marinkaisen torneihin tutustumassa. Molemmat sijaitsevat hienoilla paikoilla joista hyvät merinäkymät mataline rantaniittyineen. Etenkin Rummelössä on havaittu harvinaisuuksia tundrakurppeloa myöten.
Menomatkalla yövyttiin Lohtajan Ohtakarin leirikeskuksessa. Mainio yöpymis- ja staijipaikka saaressa jonne pääsee autolla. Aamu aloitettiin sopivan staijipaikan etsimisellä joka ei ongelmia tuottanut. Kuikkalintuja paineli 150 ja mikä parasta ne menivät lähietäisyydeltä. Suosittelen paikkaa. Ympäristö haisi myös alueelta jonne syksyisin rarit kerääntyvät.
Matka jatkui kohti retken pääkohdetta eli kiljuhanhea*. En ollut lajia ennen nähnyt ahkerasta hanhipeltojen kiertelystä huolimatta joten pientä tarunhohtoa oli kohdaltani ilmassa. Projekti onnistui jo 7.5. kun auton yli lensi 11 hanhen parvi jossa näin vähintään kaksi kiljua. Linnut laskeutuivat kauas keskelle laajaa peltoaukeaa jota ei autolla päässyt lähestymään. Kävelin kilometrin pellon reunaa kunnes sain parven putkeen tunnnistettavalle etäisyydelle.
Joukossa oli muutama tundra ja ainakin seitsemän kiljua. Pidin etäisyyttä varmasti riittävästi jotta parvi ei häiriintyisi. Pari tuntia ruokailtuaan linnut nousivat ja lensivät suoraan autolle jääneen Juhan pään yli joten hän sai parhaat havikset. Tätä oli suunniteltu ja paikka ja ajankohta löytyivät kyselemällä, nettiä selaamalla ja moukan tuurilla.
Kiljuhanhen näkeminen vaati suunnittelua. Suojelutoimille toivon mitä parhainta menestystä. |
8.5. Limingassa kierreltiin lahden torneja joista parhaat näkymät ovat mielestäni Sannanlahdelta. Siellä etäisyys lintuihin on siedettävä ja mikä parasta myös lintuja piisaa. Rarina eteen tuli vuoden toinen havaintoni koirasmandariinista joka kävi hetken kivasti poseeraamassa.
Serkkupoika Peltsiä käytiin moikkaamassa myös pöllöretken toivossa. Pöllöt tänä keväänä valitettavasti kortilla ja suunnitelma vaihtui legendaariselle Ulkonokan tornille.
Sinne oli tuuli tuonut epäilyksen mustakaulauikusta.
Ulkonokan LT:lle ei ainakaan keväällä pikkukengillä pääse, hyvä kun saappailla. Eikä noita turistiviitoituksiakaan haitaksi asti ole. Vaan lintuja löytyy ja siellähän tuo itselleni jo vuoden toinen mustakaula iltavalossa uiskenteli. Taas lahdella ja kaukana. Autojono tosin puuttui kun oltiin Pohjois-Pohjanmaalla.
Kotimatka 10.5. sisälsi vielä pakollisen Evijärvivuodarin eli kolme mustatiiraa.
12. - 13.5. Yllättäen Itä-Suomeen
Sinirinta Mutilahti. Kuva Jari Laiho |
Bongari ei keväällä aina tiedä mistä illalla itsensä löytää. Aamulla suuntasin Huittisten Mutilahden tunnettuun sinirintapusikkoon hakemaan lajia jota en Porista onnistunut vuodariksi löytämään.
Huittisissa törmäsin Dahlmannin Markoon. Peltosirkkua kuunnellessa saatiin ahaa-elämys ja päätettiin extemporee suunnata Itä-Suomeen Parikkalan Pohjanrannan torniin kuittaamaan mulle elis ja Markolle kk-pojo amerikanhaapana*.
Parikkalasta oli suunnitelmissa jatkaa Liperin ruostesorsalle.
Americanhaapana olikin kiltisti paikalla klo 19.30.
Sitten alkoi tökkiä.
Olimme jatkamassa Liperiin kun tuli tieto että Lappeenrannan Kotasaaressa avosetti ja lampiviklo ovat asettautuneet yöpuulle. Marko sanoi että käännytään takaisin ja haetaan vuodarit.
Päätimme kuitenkin jatkaa ruostesorsalle jota ei sitten löytynytkään. Pimeys tuli ja olimme tietämättämme 25 kilometriä väärässä paikassa.
No, seuraava älynväläys oli painua takaisin Lappeenrannan Kotasaarelle, nukkua vähän autossa ja poimia pinnat kun valaistuu.
Näin päätettiin toimia ja matkalla poikkesimme Siikalahdella kuuntelemassa jos vaikka pikkuhuti olisi paikalla. No ei ollut. Mutta Markolla oli maha hiukka sekaisin. Onneksi Siikalahti on luxus-paikka varustettuna huussilla ettei riukua tarvinnut etsiä. Näin auton tunnelmallisissa lähivaloissa saimme nauttia pimeyden äänistä.
Yö oli täydellinen saavuttuamme Lappeenrantaan ja oikeaan paikkaan kello 02.00. Autosta astuessamme näimme suuren eri lajeista koostuvan lintuparven nousevan ilmaan kuunvaloa vasten ja häipyvän horisonttiin. Perhana! Mikä ne pelotti? Mahtoiko kahlaajat jäädä?
Eivät jääneet. Sillä pikku kooman jälkeen todistimme aamulla tyhjää Kotasaarta.
Avosetti on laji joka välttelee minua edelleen. Kuva Jari Peltomäki |
14. - 17.5. Arktikahurjastelua!
Eipä paljon henkeä vedetty. Kiertue jatkui Mäkelän Petterin ja Alangon Pasin kanssa Virolahdelle arktikaa seuraamaan. Arktika on minulle uusi kokemus ja kiva päästä kokeneiden lintumiesten matkaan. Ensimmäinen etappi saatiin Helsingin Mölylän kallioilta sepelsiepon* muodossa. Tuskin oli "hiippi" löytynyt kun paikkaa lähestyvästä punakaulahanhesta valkkariparvessa hälytettiin. Kavereilla oli kamerat, mulla vain kiikarit. En dudena onnistunut spottaamaan oikeaa lintua, Petteri ja Pasi puolestaan löysivät kameroistaan mustan kropan ja valkean kainaloviirun. Alkoi armoton kuittailu joka kesti koko reissun.
Lohdutusta tuli Virolahdella jo seuraavana päivänä 15.5. Aamulla 50kiloa hanhia ja kruunuksi Kolsinpohjan tornista paikallinen arokotka!*. Siis arokotka jota sai kaikessa rauhassa putkella ihailla!! Taas yksi lajeista joita en Suomessa uskonut näkeväni.
Arokotka Virolahti Vilkkiläntura. Kuva Jukka Könönen |
16.5. suunnattiin itärajan tuntumaan East Gaten peltoaukealle petostaijiin kun matkalla auton yli lensi mielenkiintoisen näköinen kotka. Auto parkkiin ja kuvista Petteri määritti linnun 3kv kiljukotkaksi. Vuoden toinen kunnon sponde jota eivät muut Virolahden porukat onnistuneet näkemään. Itse staiji tuotti vielä vuodariksi haarahaukan.
Kiljukotka 16.5.2012 Virolahti. Kuva Petteri Mäkelä |
Matka jatkui suurimmalla sallitulla nopeudella kohti Kauhajoen Ikkeläjärveä. Sieltä oli edellisenä päivänä löytynyt jp koiras pilkkaniska*. Jos oli immeri komia niin kyllä oli hieno tämäkin valkoinen tarralappu niskassaan. Jaakko Rintalan löytämä lintu oli oli uusi laji Kauhajoelle ja viihtyi paikalla aina 27.5. asti.
Pilkkaniska Kauhajoki 2012. Kuva Pekka Malinen |
Kotiporteilla Technipin altailta löytyi extrabonus ensihavaintoni punakaulaisesta lapinkirvisestä.
Olipa messevät neljä päivää. 14 vuodaria ja 5 elistä!
Lapinkirvinen 17.5. Kirrinsanta Pori. Kuva Petteri Mäkelä |
21.5. Kokkelin suistossa
MäkPe ilmoitti Teeemuluodon tornista lampiviklon laskeutuneen suistoon. Alangon kanssa päätettiin lähteä jahtiin. Reitti suistoon havispaikalle kulki Fleiviikin niittyjen läpi. Niityllä matkan katkaisi vanhan puusillan puuttuminen, onneksi paikalla oli ruuhi jolla päästiin vesiesteen yli. Rannassa Pasi tiesi soutupaatin jota hän oli ennenkin käyttänyt suistosoutelussa. Lampivikloa ei varmuudella onnistuttu kuittaamaan, merkittävä havainto sensijaan oli pesimäaikainen heinäkurppa joka pöllähti paskastosta lentoon.
22.5. Neljä vuodaria ja hienoja pesintöjä
Taas oli bongattavaa. Edellisenä päivänä Orimattilan Artjärveltä löytynyt pronssi-iibis* oli tarjolla paikoksi Porissa vähän aikaisemmin nähdyille linnuille. Porilaisia bongareita ei Orimattila kiinnostanut, onneksi Ismo lähti mukaan. Aikainen lintu jne. joten paikalla oltiin jo klo 04 ja gomiaa iibistä saatiin ihailla kaikessa rauhassa. Kahdeksan maissa olikin jo traktori käynyt nostamassa linnun lentoon ja korkealle.
Pronssi-iibis on hieno ja eksoottinen lintu vaikka ei olisi Orimattilasta. Kuva Jouko Lunden. |
Saltilta suunnattiin Espoon Laajalahdelle jossa pussitiaispesintä oli edistynyt. Pesä löytyi helposti ja eka näköhavaintoni lajista toteutui pariskunnan muodossa.
Kuva Jussi Lahtinen |
Paluumatkalla napsahti päivän neljäs vuodari Rauman Kouklonkulmalla kähmyilleen keräkurmitsaparven muodossa. Herkullinen lintupäivä.
25.5. Helsingissä
Olin yhdellä monista Yyterin retkistä lietteitä haravoimassa kun tuli jälleen asiaa etelään.
Laiho ja Dahlman kyydissä ajeltiin Helsingin Lammassaareen mustapäätaskun* toivossa. Navigaattori ohjasi meidät havaintopaikkaa lähimmälle tielle mutta väärälle puolelle lahtea. Viimein oikea parkkiskin löytyi ja pitkosmarssin jälkeen komia koiras oli hyvin ja tuskattomasti näkyvillä liikkuen aidantolpasta toiseen.
Tornista katseltiin vielä rantakurviakin joka oli koisaamassa lietteellä. Porissa ei yhtään tänä vuonna....
Turnee suuntautui vielä Helsingin Haltialan aarnimetsään joka olikin komeaa metsää jossa kuljettiin pitkoksilla. Idänuunilintu vaatikin melkoisesti kävelyä ennen kuin suostui ääntelemään.
Seuraavana aamuna taas lietteillä. Kahlailu jäi lyhyeksi kun taas pärähti. Viesti sai hieraisemaan silmiä. Lähiseudulla Mouhijärvellä lauloi sinipyrstö*. Alangon kanssa pinkaistiin saman tien ja heti autosta poistuessamme alkoi kuulua tarsigerin luritusta.
Paikka oli korkealla mäellä pienessä pläntissä vanhaa komeaa metsää joka oli varmaan vahingossa jäänyt hakkaamatta...?
Sinipyrstö Mouhijärvi 2012. Kuva Jussi Lahtinen |
Paineltiin jo Kihniön suuntaan kun vilkaisin tiedotuksen etusivua. Auto sai täyskäännöskäskyn. Pirkkalassa oli pellolla neitokurki. Voi rähmä. Melkein kolme varttia myöhässä ja alkaa tulla ilta. Ehdimme Sastamalaan asti kun lintu lähti länteen klo 21.30. Pitäiskö jäädä staijaamaan? Puolen tunnin päästä kuitenkin Vastamäen Jani löysi linnun Nokialta. Sinne! Hämärä oli jo laskeutumassa kun ihanainen neitokurki* löytyi pellolta ja bongaus oli taas ihan mukavaa.
Neitokurki Nokia 26.5.2012. Kuva Pekka Malinen |
27.5. Vespa
Seuraavana aamuna tuli tieto neitokurjen lähdöstä länteen. Olimme Mäkelän Petterin ja Matin kanssa Toukarilla vastaanottamassa lintua. "Grou"-ta huutelevaa kurkea kummempaa ei näkynyt mutta sitten kaukaa ilmestyi tornia lähestyvä jalohaukka. Minulle tuli ensin nuolihaukka mieleen mutta linnun kääntyessä näkyi selvästi vaalean punaruskea alapuoli ja Pete huudahti että vespalta näyttää. Täysin yllättäen muuttava punajalkahaukka* poksautti 300 elistä puhki. Gomiaa!
29.- 30.5. Kökar ja Hanko
Team DAhman ja Alangon kanssa oli suunniteltu retki Kökariin. Kohdelajeina mikä vaan mutta erityisesti reviirillä oleva laulava kirjokerttu. Näitä löydettiin kolme ja yksi naaras päälle. Minulle oli uutta kirjokertun biotooppi. Kike viihtyy kuivissa pikkupusikoissa usein seuranaan pikkulepinkäinen. Oletin kertun löytyvän rehevämmiltä paikoilta.
Saari ei muuten erityisiä tapahtumia tarjonnut lukuunottamatta raivoavaa maatalon emäntää. Tämä tuli traktorilla sora lentäen kitarisat pitkällä huutamaan ulkomaan kielellä ettei siedä bongareita omalla saarellaan. Pitkänen toivoi hillitysti että rouva puhuisi suomea jotta ymmärtäisimme yskän, olimmehan yleisen tien reunassa. Eipä tuo saaren omistajaa rauhoittanut, painoi Zetorin tallan pohjaan ja alle olisi jääty jos ei olisi väistetty.
Kaupassakin käytiin jossa todettiin että päivän vanha sapuska oli vielä aika tuoretta.
Kökarista poistuttuamme tuli yllättävä lisälenkki matkaan. Hankoon oli lintuasemalle järjestetty kyhmypilkkasiiven yhteisbongaus joka alkoi 30.5. kello 04.00. Yli sata bongaria talsi jonossa kallioille ja asettui asemiin. Kovin moni ei linnun näkemiseen uskonut, silti piti koettaa.
Varsinkin kun laji on havaittu Suomessa vain kerran aikaisemmin.
Kauaa ei Pasin kanssa ehditty staijata kun näimme hyvän näköisen kandin lentävän aivan huippubongariporukan nokan edestä tosin hämärissä. Odottelimme huutoja vaan ei kuulunut kuin mutinaa. Osa oli sitä mieltä että siinä se meni mutta sitten kuulin jonkun kovaäänisesti kertovan että tähän mennessä kaikki pilkkasiivet olivat olleet tavallisia. Jaaha.
Noin klo 5.50 sitten nousi meteli kun oikea lintu eli kyhmypilkkasiipi* lensi suoraan kohti bongariporukkaa ja teki hienon ohilennon. "JUMAAALAAUTA! Siinä se menee!!" kiteytti lähellä seisonut herrasmies tapahtuman fiiliksen. Tätä en minä eikä Team DAhma olisi millään uskonut.
Kyhmypilkkasiipi (alalaji stejnegeri) 30.5. Hanko. Kuva Janne Riihimäki. Jos minä saisin päättää niin tässä on VUODEN BONGAUSKUVA 2012 |
Pari unetonta yötä laittoi silmät lumpsumaan mutta kotia päästiin yhtä terveinä kuin lähdettiin.
Hieno retki ja bongausta viimisen päälle.
31.5.
Toukokuuhun mahtui vielä yksi reissu kun Laihon ja Pitkäsen kanssa plakkaroitiin Naantalin Kuparivuoren leirintäalueelta kaksi keltahemppoa*. Komiasti tirskuttavat linnut viihtyivät alueella heinäkuun toiselle viikolle asti.
Keltahemppo Naantali 31.5 2012. Kuva Kari Lahtela |
Tämä toukokuu jää varmasti mieleen!
TOUKOKUUN VUODARIT: 69 / 259
Pensastasku | 2.5.2012 | Espoo | Laajalahti |
Pussitiainen | 2.5.2012 | Espoo | Laajalahti 1ä |
Ruokosirkkalintu | 2.5.2012 | Hamina | Savilahti 1Än |
Hernekerttu | 3.5.2012 | Pori | Kalaholma |
Käenpiika | 3.5.2012 | Pori | Levo UK |
Jänkäkurppa | 5.5.2012 | Loviisa | Haravankylän LT |
Tervapääsky | 5.5.2012 | Helsinki | Pornaistenniemi LT |
Sitruunavästäräkki | 5.5.2012 | Helsinki | Pornaistenniemi LT |
Pikkukiuru | 5.5.2012 | Loviisa | Haravankylän LT |
Kattohaikara | 5.5.2012 | Sastamala | Putaja |
Törmäpääsky | 5.5.2012 | Pori | Inhottu |
Kiljuhanhi | 7.5.2012 | ||
Lapinsirri | 10.5.2012 | Pori | Yyteri lietteet 61p |
Tundrakurmitsa | 10.5.2012 | Pori | Yyteri lietteet |
Sirittäjä | 10.5.2012 | Pori | Lietteiden pitkokset |
Käki | 10.5.2012 | Kankaanpää | |
Mustatiira | 10.5.2012 | Evijärvi | Jokisuunlahti LT |
Nuolihaukka | 11.5.2012 | Pori | Kirrinsanta |
Ruokokerttunen | 11.5.2012 | Pori | Levon lammet |
Satakieli | 11.5.2012 | Pori | Levo putki |
Pikkulepinkäinen | 11.5.2012 | Pori | Karhuluoto |
Amerikanhaapana | 12.5.2012 | Parikkala | Pohjanranta LT k 2kv |
Sinirinta | 12.5.2012 | Huittinen | Mutilahti |
Peltosirkku | 12.5.2012 | Huittinen | Lauha |
Pikkutiira | 13.5.2012 | Pori | Technip allas |
Kultarinta | 13.5.2012 | Pori | Kirrintie |
Ruisrääkkä | 13.5.2012 | Pori | Toukari |
Pensaskerttu | 13.5.2012 | Kouvola | Keltti Leca |
Kehrääjä | 13.5.2012 | Lappeenranta | Joutseno Kotasaari |
Pikkusieppo | 13.5.2012 | Pori | Kirrintie |
Rastaskerttunen | 13.5.2012 | Pori | Kirrintie |
Sepelsieppo | 14.5.2012 | Helsinki | VKL Mölylä |
Rytikerttunen | 14.5.2012 | Hamina | Kirkkojärvi |
Sepelhanhi | 14.5.2012 | Helsinki | VKL Mölylä |
Punavarpunen | 15.5.2012 | Virolahti | Hurppu |
Mehiläishaukka | 15.5.2012 | Virolahti | East Gate |
Arokotka | 15.5.2012 | Virolahti | Vilkkiläntura LT 2kv p |
Kuhankeittäjä | 15.5.2012 | Virolahti | Kurkela tie |
Viitakerttunen | 16.5.2012 | Virolahti | Vilkkiläntura |
Haarahaukka | 16.5.2012 | Virolahti | East Gate |
Kiljukotka | 16.5.2012 | Virolahti | East Gate |
Harmaasieppo | 17.5.2012 | Virolahti | Hurppu |
Lapinkirvinen | 17.5.2012 | Pori | Technip allas |
Amerikanjääkuikka | 17.5.2012 | Pyhäranta | Rihtniemi jp p |
Pilkkaniska | 17.5.2012 | Kauhajoki | Ikkeläjärvi k jp p |
Lehtokerttu | 18.5.2012 | Pori | Toukari |
Pensassirkkalintu | 18.5.2012 | Pori | Toukari |
Viitasirkkalintu | 18.5.2012 | Pori | Toukari |
Karikukko | 19.5.2012 | Kristiinankaupunki | Siipyy LT |
Pikkukäpylintu | 20.5.2012 | Pori | Lietteet p-paikka |
Heinäkurppa | 21.5.2012 | Pori | Kokemäenjoensuisto |
Niittysuohaukka | 22.5.2012 | Kirkkonummi | Saltfjärden LT pariutuneet |
Lampiviklo | 22.5.2012 | Kouvola | Junkkarinjärvi |
Pronssi-iibis | 22.5.2012 | Orimattila | Artjärvi ad p |
Keräkurmitsa | 22.5.2012 | Rauma | Kouklonkulma |
Jänkäsirriäinen | 23.5.2012 | Pori | Yyteri lietteet |
Luhtakerttunen | 24.5.2012 | Pori | Liinaharja |
Kuovisirri | 25.5.2012 | Pori | Yyteri lietteet |
Idänuunilintu | 25.5.2012 | Helsinki | Haltiala |
Mustapäätasku | 25.5.2012 | Helsinki | VKL Lammassaari k |
Pikkusirri | 26.5.2012 | Pori | Yyteri lietteet |
Pähkinähakki | 26.5.2012 | Pori | Viasvesi |
Sinipyrstö | 26.5.2012 | Sastamala | Mouhijärvi Perämaa k 2kv Än |
Neitokurki | 26.5.2012 | Nokia | Taivalkunta jp p |
Punajalkahaukka | 27.5.2012 | Pori | Toukari LT n,m 300.laji |
Kirjokerttu | 29.5.2012 | Kökar | 3k Än, 1n p |
Kyhmypilkkasiipi | 30.5.2012 | Hanko | Halias k jp alalaji stejnegeri) |
Vesipääsky | 31.5.2012 | Mynämäki | Mietoistenlahti |
Keltahemppo | 31.5.2012 | Naantali | Kuparivuori 2k Än |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti