Toukokuu 2012 - 69/259

2.5. Etelään
Suuntana Haminan Savilahti ruokosirkkalintu* mielessä. Tarkoituksena oli olla paikalla illansuussa joten menomatkalle sopi Espoon Laajalahti ja pussitiainen*.
Tiaisen perässä lampsittiin pitkoksia pari tuntia kunnes aktiivisesti ääntelevä lintu löytyi vaan ei näkynyt väkisinkään.
Jatkettiin retken pääkohteeseen Haminaan jossa rusili alkoi äännellä klo19 ja näkyikin hetkittäin ruovikkosaarekkeen reunassa. Onneksi näkyi sillä Ismo ei meinannut kuulla surinaa sitten millään.


5.5. Taisto, pikkukiuru ja muuta kivaa
Tornien Taisto. Velipoikien Juhan ja Pasin kanssa miehitettiin Noormarkun Inhotun torni 05.00. Päivä oli sateinen ja jos ei satanut niin oli sumua. Taiston keskeytti osaltani häly joka olikin kovaa lajia. Loviisan Haravankylän lintutornista ilmoitettiin pikkukiuru*.
Myös Alangon Pasi keskeytti Leveäkarin kisansa, mukaan vielä Rantanen ja suunnaksi Loviisa. Lintu oli kiurulinnuksi hienosti ja avoimesti nähtävillä vaikka tornissa olikin tungosta. Samasta tornista havaittiin toinenkin erikoisuus: avoimesti oleileva jänkäkurppa joka ilmeisesti oletti olevansa näkymätön.
Paluumatkalla poikettiin Helsingin Pornaistenniemestä sitruunavästäräkki poimimassa. 

Kuva Joni Raivio
Pitkän lintutäyteisen päivän lopuksi matkalle osui vielä kattohaikara Sastamalan Putajalta. Lintu nukkui sähkötolpan päässä yhden jalan varassa ja oli aika vinkeä näky.
Porkkana jäikin kohdaltani vuoden ainoaksi joten arvokas kiekka....
Kokonaisuutena huisi päivä viidellä vuodarilla.


6. - 10.5. Kiljuhanhiprojekti Pori - Liminka
Taistopäivää seuraavana aamuna suunnattiin velipoika Juhan kanssa viiden päivän kiljuhanhiturneelle Pohjois-Pohjanmaalle. Reissu alkoi Siipyyssä aamutapituksella josta ei ihmeitä irronnut. Seuraavana etappina poikettiin Kokkolassa Rummelön ja Marinkaisen torneihin tutustumassa. Molemmat sijaitsevat hienoilla paikoilla joista hyvät merinäkymät mataline rantaniittyineen. Etenkin Rummelössä on havaittu harvinaisuuksia tundrakurppeloa myöten.
Menomatkalla yövyttiin Lohtajan Ohtakarin leirikeskuksessa. Mainio yöpymis- ja staijipaikka saaressa jonne pääsee autolla. Aamu aloitettiin sopivan staijipaikan etsimisellä joka ei ongelmia tuottanut. Kuikkalintuja paineli 150 ja mikä parasta ne menivät lähietäisyydeltä. Suosittelen paikkaa. Ympäristö haisi myös alueelta jonne syksyisin rarit kerääntyvät. 

Matka jatkui kohti retken pääkohdetta eli kiljuhanhea*. En ollut lajia ennen nähnyt ahkerasta hanhipeltojen kiertelystä huolimatta joten pientä tarunhohtoa oli kohdaltani ilmassa. Projekti onnistui jo 7.5. kun auton yli lensi 11 hanhen parvi jossa näin vähintään kaksi kiljua. Linnut laskeutuivat kauas keskelle laajaa peltoaukeaa jota ei autolla päässyt lähestymään. Kävelin kilometrin pellon reunaa kunnes sain parven putkeen tunnnistettavalle etäisyydelle.
Joukossa oli muutama tundra ja ainakin seitsemän kiljua. Pidin etäisyyttä varmasti riittävästi jotta parvi ei häiriintyisi. Pari tuntia ruokailtuaan linnut nousivat ja lensivät suoraan autolle jääneen Juhan pään yli joten hän sai parhaat havikset. Tätä oli suunniteltu ja paikka ja ajankohta löytyivät kyselemällä, nettiä selaamalla ja moukan tuurilla.

Kiljuhanhen näkeminen vaati suunnittelua. Suojelutoimille toivon mitä parhainta menestystä.
Illansuussa 7.5. ajellessamme sisko Annikin luokse yöpuulle Tupokseen havaitsimme peltoaukealla muutaman ison pikkulintuparven. Pikkkulinnut osoittautuivat lapinsirkuiksi joita oli vähintään 500, ehkä tuplatenkin. Satakuntalaisen silmissä älytön määrä.

8.5. Limingassa kierreltiin lahden torneja joista parhaat näkymät ovat mielestäni Sannanlahdelta. Siellä etäisyys lintuihin on siedettävä ja mikä parasta myös lintuja piisaa. Rarina eteen tuli vuoden toinen havaintoni koirasmandariinista joka kävi hetken kivasti poseeraamassa.
Serkkupoika Peltsiä käytiin moikkaamassa myös pöllöretken toivossa. Pöllöt tänä keväänä valitettavasti kortilla ja suunnitelma vaihtui legendaariselle Ulkonokan tornille.
Sinne oli tuuli tuonut epäilyksen mustakaulauikusta.
Ulkonokan LT:lle ei ainakaan keväällä pikkukengillä pääse, hyvä kun saappailla. Eikä noita turistiviitoituksiakaan haitaksi asti ole. Vaan lintuja löytyy ja siellähän tuo itselleni jo vuoden toinen mustakaula iltavalossa uiskenteli. Taas lahdella ja kaukana. Autojono tosin puuttui kun oltiin Pohjois-Pohjanmaalla.
Kotimatka 10.5. sisälsi vielä pakollisen Evijärvivuodarin eli kolme mustatiiraa.


12. - 13.5. Yllättäen Itä-Suomeen

Sinirinta Mutilahti. Kuva Jari Laiho

Bongari ei keväällä aina tiedä mistä illalla itsensä löytää. Aamulla suuntasin Huittisten Mutilahden tunnettuun sinirintapusikkoon hakemaan lajia jota en Porista onnistunut vuodariksi löytämään.

Huittisissa törmäsin Dahlmannin Markoon. Peltosirkkua kuunnellessa saatiin ahaa-elämys ja päätettiin extemporee suunnata Itä-Suomeen Parikkalan Pohjanrannan torniin kuittaamaan mulle elis ja Markolle kk-pojo amerikanhaapana*.
Parikkalasta oli suunnitelmissa jatkaa Liperin ruostesorsalle.
Americanhaapana olikin kiltisti paikalla klo 19.30.
Sitten alkoi tökkiä.
Olimme jatkamassa Liperiin kun tuli tieto että Lappeenrannan Kotasaaressa avosetti ja lampiviklo ovat asettautuneet yöpuulle. Marko sanoi että käännytään takaisin ja haetaan vuodarit. 
Päätimme kuitenkin jatkaa ruostesorsalle jota ei sitten löytynytkään. Pimeys tuli ja olimme tietämättämme 25  kilometriä väärässä paikassa.
No, seuraava älynväläys oli painua takaisin Lappeenrannan Kotasaarelle, nukkua vähän autossa ja poimia pinnat kun valaistuu.
Näin päätettiin toimia ja matkalla poikkesimme Siikalahdella kuuntelemassa jos vaikka pikkuhuti olisi paikalla. No ei ollut. Mutta Markolla oli maha hiukka sekaisin. Onneksi Siikalahti on luxus-paikka varustettuna huussilla ettei riukua tarvinnut etsiä. Näin auton tunnelmallisissa lähivaloissa saimme nauttia pimeyden äänistä.
Yö oli täydellinen saavuttuamme Lappeenrantaan ja oikeaan paikkaan kello 02.00. Autosta astuessamme näimme suuren eri lajeista koostuvan lintuparven nousevan ilmaan kuunvaloa vasten ja häipyvän horisonttiin. Perhana! Mikä ne pelotti? Mahtoiko kahlaajat jäädä?
Eivät jääneet. Sillä pikku kooman jälkeen todistimme aamulla tyhjää Kotasaarta.

Avosetti on laji joka välttelee minua edelleen. Kuva Jari Peltomäki
Retki meni Markon sanoja lainatakseni Super-Käteen, Markolle yksi kk-pojo ja mulle elis sekä bensaa melkein pari tankkia. Jäi sentään hyvä bongaustermi "Super-Käteen" jonka ovat varmaan kaikki bongarit kokeneet.


14. - 17.5. Arktikahurjastelua!
Eipä paljon henkeä vedetty. Kiertue jatkui Mäkelän Petterin ja Alangon Pasin kanssa Virolahdelle arktikaa seuraamaan. Arktika on minulle uusi kokemus ja kiva päästä kokeneiden lintumiesten matkaan. Ensimmäinen etappi saatiin Helsingin Mölylän kallioilta sepelsiepon* muodossa. Tuskin oli "hiippi" löytynyt kun paikkaa lähestyvästä punakaulahanhesta valkkariparvessa hälytettiin. Kavereilla oli kamerat, mulla vain kiikarit. En dudena onnistunut spottaamaan oikeaa lintua, Petteri ja Pasi puolestaan löysivät kameroistaan mustan kropan ja valkean kainaloviirun. Alkoi armoton kuittailu joka kesti koko reissun.
Lohdutusta tuli Virolahdella jo seuraavana päivänä 15.5. Aamulla 50kiloa hanhia ja kruunuksi  Kolsinpohjan tornista paikallinen arokotka!*. Siis arokotka jota sai kaikessa rauhassa putkella ihailla!! Taas yksi lajeista joita en Suomessa uskonut näkeväni.


Arokotka Virolahti Vilkkiläntura. Kuva Jukka Könönen
 Kurkelan tien varresta napsahti vielä kuhankeittäjä* pikku atrapoinnin avustuksella.

16.5. suunnattiin itärajan tuntumaan East Gaten peltoaukealle petostaijiin kun matkalla auton yli lensi mielenkiintoisen näköinen kotka. Auto parkkiin ja kuvista Petteri määritti linnun 3kv kiljukotkaksi. Vuoden toinen kunnon sponde jota eivät muut Virolahden porukat onnistuneet näkemään. Itse staiji tuotti vielä vuodariksi haarahaukan.
Kiljukotka 16.5.2012 Virolahti. Kuva Petteri Mäkelä
17.5. aamulla ei arktikaa juuri ollut mutta Pyhärannan Rihtniemessä uiskennellut amerikanjääkuikka* sai pakkaamaan kamat ja Pasin painamaan renkaat soikeiksi. Paikalle ehdittyämme sankka sumu sulki sisäänsä kaiken. Tuli päästettyä ärräpäitä mutta kotvasen kuluttua sumu hälveni ja ihanainen jp immeri uiskenteli lähellä rantaa! Komiaa.
Matka jatkui suurimmalla sallitulla nopeudella kohti Kauhajoen Ikkeläjärveä. Sieltä oli edellisenä päivänä löytynyt jp koiras pilkkaniska*. Jos oli immeri komia niin kyllä oli hieno tämäkin valkoinen tarralappu niskassaan. Jaakko Rintalan löytämä lintu oli oli uusi laji Kauhajoelle ja viihtyi paikalla aina 27.5. asti.
Pilkkaniska Kauhajoki 2012. Kuva Pekka Malinen
Kauhajoella kävimme vielä kuittaamassa lintutornipinnan Kokonkylän altailta. Yhdenmiehentorni piti kokea. Ruskosotkia ei tosin enää näkynyt.
Kotiporteilla Technipin altailta löytyi extrabonus ensihavaintoni punakaulaisesta lapinkirvisestä. 
Olipa messevät neljä päivää. 14 vuodaria ja 5 elistä!
Lapinkirvinen 17.5. Kirrinsanta Pori. Kuva Petteri Mäkelä

21.5. Kokkelin suistossa
MäkPe ilmoitti Teeemuluodon tornista lampiviklon laskeutuneen suistoon. Alangon kanssa päätettiin lähteä jahtiin. Reitti suistoon havispaikalle kulki Fleiviikin niittyjen läpi. Niityllä matkan katkaisi vanhan puusillan puuttuminen, onneksi paikalla oli ruuhi jolla päästiin vesiesteen yli. Rannassa Pasi tiesi soutupaatin jota hän oli ennenkin käyttänyt suistosoutelussa. Lampivikloa ei varmuudella onnistuttu kuittaamaan, merkittävä havainto sensijaan oli pesimäaikainen heinäkurppa joka pöllähti paskastosta lentoon.


22.5. Neljä vuodaria ja hienoja pesintöjä
Taas oli bongattavaa. Edellisenä päivänä Orimattilan Artjärveltä löytynyt pronssi-iibis* oli tarjolla paikoksi Porissa vähän aikaisemmin nähdyille linnuille. Porilaisia bongareita ei Orimattila kiinnostanut, onneksi Ismo lähti mukaan. Aikainen lintu jne. joten paikalla oltiin jo klo 04 ja gomiaa iibistä saatiin ihailla kaikessa rauhassa. Kahdeksan maissa olikin jo traktori käynyt nostamassa linnun lentoon ja korkealle.
Pronssi-iibis on hieno ja eksoottinen lintu vaikka ei olisi Orimattilasta. Kuva Jouko Lunden.
Matka jatkui Kirkkonummelle Saltfjärdeniin jossa niittysuohaukkapari oli jo pidempään viihtynyt. Lyhyen tapituksen jälkeen komia pyggepariskunta ilmestyi kisailemaan lähietäisyydelle. Yksi vuoden kauneimpia lintuhavaintojani.
Saltilta suunnattiin Espoon Laajalahdelle jossa pussitiaispesintä oli edistynyt. Pesä löytyi helposti ja eka näköhavaintoni lajista toteutui pariskunnan muodossa.

Kuva Jussi Lahtinen
Samalla piippasi kännykkä. Kouvolan Junkkarinjärvelle tipahti taas lampiviklo. Renkaat soikeiksi ja vuodarimielessä harmaita hiuksia aiheuttanut viklo onnistuttiin näkemään. Stagna voi olla varsin hankala bongattava, se kun harvemmin viihtyy yhdessä paikassa pitkään.
Paluumatkalla napsahti päivän neljäs vuodari Rauman Kouklonkulmalla kähmyilleen keräkurmitsaparven  muodossa. Herkullinen lintupäivä.


25.5. Helsingissä
Olin yhdellä monista Yyterin retkistä lietteitä haravoimassa kun tuli jälleen asiaa etelään. 
Laiho ja Dahlman kyydissä ajeltiin Helsingin Lammassaareen mustapäätaskun* toivossa. Navigaattori ohjasi meidät havaintopaikkaa lähimmälle tielle mutta väärälle puolelle lahtea. Viimein oikea parkkiskin löytyi ja pitkosmarssin jälkeen komia koiras oli hyvin ja tuskattomasti näkyvillä liikkuen aidantolpasta toiseen.
Tornista katseltiin vielä rantakurviakin joka oli koisaamassa lietteellä. Porissa ei yhtään tänä vuonna....
Turnee suuntautui vielä Helsingin Haltialan aarnimetsään joka olikin komeaa metsää jossa kuljettiin pitkoksilla. Idänuunilintu vaatikin melkoisesti kävelyä ennen kuin suostui ääntelemään.


26.5. Sinipyrstö ja neitokurki
Seuraavana aamuna taas lietteillä. Kahlailu jäi lyhyeksi kun taas pärähti. Viesti sai hieraisemaan silmiä. Lähiseudulla Mouhijärvellä lauloi sinipyrstö*. Alangon kanssa pinkaistiin saman tien ja heti autosta poistuessamme alkoi kuulua tarsigerin luritusta.
Paikka oli korkealla mäellä pienessä pläntissä vanhaa komeaa metsää joka oli varmaan vahingossa jäänyt hakkaamatta...?

Sinipyrstö Mouhijärvi 2012. Kuva Jussi Lahtinen
Tuskin kotia kerkesin kun Kihniöstä ilmoitettiin mustaotsalepinkäinen. Suunta sinne ja kyydissä Ismo. Tässä kohtaa tuli rangaistus siitä etteivät tekstiviestihälyt olleet päällä. Tapanani oli nimittäin lukaista tiedotuksen etusivua kännykällä ja toisinaan "säästää" viestikuluissa. Säälittävää.
Paineltiin jo Kihniön suuntaan kun vilkaisin tiedotuksen etusivua. Auto sai täyskäännöskäskyn. Pirkkalassa oli pellolla neitokurki. Voi rähmä. Melkein kolme varttia myöhässä ja alkaa tulla ilta. Ehdimme Sastamalaan asti kun lintu lähti länteen klo 21.30. Pitäiskö jäädä staijaamaan? Puolen tunnin päästä kuitenkin Vastamäen Jani löysi linnun Nokialta. Sinne! Hämärä oli jo laskeutumassa kun ihanainen neitokurki* löytyi pellolta ja bongaus oli taas ihan mukavaa.

Neitokurki Nokia 26.5.2012. Kuva Pekka Malinen
Paikalta löytyi myös Tervamäen Jukka ja porukalla lähdimme Pirkkalaan lähelle alkuperäistä neitokurjen löytöpaikkaa kuuntelemaan viiriäistä. Pypyttiä ei kuulunut mutta pimeässä törmättiin pariskuntaan joka oli neitokurkea hakemassa paikalta josta lintu oli häipynyt tunteja sitten. Heillä oli kännykkäongelmia eikä tietoa linnun liikkeistä. Kerroin Nokian osoitteen johon lintu oli jäänyt nukkumaan mutta heillä ei ollut navigaattoria eikä karttaa. Jukka yritti kartasta näyttää paikkaa, toivon mukaan lopulta onnistuivat hekin.


27.5. Vespa
Seuraavana aamuna tuli tieto neitokurjen lähdöstä länteen. Olimme Mäkelän Petterin ja Matin kanssa Toukarilla vastaanottamassa lintua. "Grou"-ta huutelevaa kurkea kummempaa ei näkynyt mutta sitten kaukaa ilmestyi tornia lähestyvä jalohaukka. Minulle tuli ensin nuolihaukka mieleen mutta linnun kääntyessä näkyi selvästi vaalean punaruskea alapuoli ja Pete huudahti että vespalta näyttää. Täysin yllättäen muuttava punajalkahaukka* poksautti 300 elistä puhki. Gomiaa!


29.- 30.5. Kökar ja Hanko
Team DAhman ja Alangon kanssa oli suunniteltu retki Kökariin. Kohdelajeina mikä vaan mutta erityisesti reviirillä oleva laulava kirjokerttu. Näitä löydettiin kolme ja yksi naaras päälle. Minulle oli uutta kirjokertun biotooppi. Kike viihtyy kuivissa pikkupusikoissa usein seuranaan pikkulepinkäinen. Oletin kertun löytyvän rehevämmiltä paikoilta.
Saari ei muuten erityisiä tapahtumia tarjonnut lukuunottamatta raivoavaa maatalon emäntää. Tämä tuli traktorilla sora lentäen kitarisat pitkällä huutamaan ulkomaan kielellä ettei siedä bongareita omalla saarellaan. Pitkänen toivoi hillitysti että rouva puhuisi suomea jotta ymmärtäisimme yskän, olimmehan yleisen tien reunassa. Eipä tuo saaren omistajaa rauhoittanut, painoi Zetorin tallan pohjaan ja alle olisi jääty jos ei olisi väistetty.
Kaupassakin käytiin jossa todettiin että päivän vanha sapuska oli vielä aika tuoretta.

Kökarista poistuttuamme tuli yllättävä lisälenkki matkaan. Hankoon oli lintuasemalle järjestetty kyhmypilkkasiiven yhteisbongaus joka alkoi 30.5. kello 04.00. Yli sata bongaria talsi jonossa kallioille ja asettui asemiin. Kovin moni ei linnun näkemiseen uskonut, silti piti koettaa. 
Varsinkin kun laji on havaittu Suomessa vain kerran aikaisemmin.
Kauaa ei Pasin kanssa ehditty staijata kun näimme hyvän näköisen kandin lentävän aivan huippubongariporukan nokan edestä tosin hämärissä. Odottelimme huutoja vaan ei kuulunut kuin mutinaa. Osa oli sitä mieltä että siinä se meni mutta sitten kuulin jonkun kovaäänisesti kertovan että tähän mennessä kaikki pilkkasiivet olivat olleet tavallisia. Jaaha.
Noin klo 5.50 sitten nousi meteli kun oikea lintu eli kyhmypilkkasiipi* lensi suoraan kohti bongariporukkaa ja teki hienon ohilennon. "JUMAAALAAUTA! Siinä se menee!!" kiteytti lähellä seisonut herrasmies tapahtuman fiiliksen. Tätä en minä eikä Team DAhma olisi millään uskonut. 

Kyhmypilkkasiipi (alalaji stejnegeri) 30.5. Hanko. Kuva Janne Riihimäki. Jos minä saisin päättää niin tässä on
VUODEN BONGAUSKUVA 2012
Riemua hiukan laimensi se ettei Haliaksella viihtynyttä amerikantukkasotkaa enää aamulla näkynyt jolloin paikalta oli poistuttava. Tosin iltapäivällä americantuso suvaitsi jälleen paikalla olla.
Pari unetonta yötä laittoi silmät lumpsumaan mutta kotia päästiin yhtä terveinä kuin lähdettiin. 
Hieno retki ja bongausta viimisen päälle.


31.5.
Toukokuuhun mahtui vielä yksi reissu kun Laihon ja Pitkäsen kanssa plakkaroitiin Naantalin Kuparivuoren leirintäalueelta kaksi keltahemppoa*. Komiasti tirskuttavat linnut viihtyivät alueella heinäkuun toiselle viikolle asti.

Keltahemppo Naantali 31.5 2012. Kuva Kari Lahtela


Toukokuun huimat 18 elistä* nostivat elämänpinnat 302:een. Yhtä huimilla 69:llä vuodenpinnalla päästiin lukuun 259. Hyvä vauhti ja suoranaista raritykitystä. Varmaan parasta bongaamista mitä Suomella on tarjota.
Tämä toukokuu jää varmasti mieleen!


TOUKOKUUN VUODARIT: 69 / 259

Pensastasku2.5.2012EspooLaajalahti
Pussitiainen2.5.2012EspooLaajalahti 1ä
Ruokosirkkalintu2.5.2012HaminaSavilahti 1Än
Hernekerttu3.5.2012PoriKalaholma
Käenpiika3.5.2012PoriLevo UK
Jänkäkurppa5.5.2012LoviisaHaravankylän LT
Tervapääsky5.5.2012HelsinkiPornaistenniemi LT
Sitruunavästäräkki5.5.2012HelsinkiPornaistenniemi LT
Pikkukiuru5.5.2012LoviisaHaravankylän LT
Kattohaikara5.5.2012SastamalaPutaja
Törmäpääsky5.5.2012PoriInhottu
Kiljuhanhi7.5.2012
Lapinsirri10.5.2012PoriYyteri lietteet 61p
Tundrakurmitsa10.5.2012PoriYyteri lietteet
Sirittäjä10.5.2012PoriLietteiden pitkokset
Käki10.5.2012Kankaanpää
Mustatiira10.5.2012EvijärviJokisuunlahti LT
Nuolihaukka11.5.2012PoriKirrinsanta
Ruokokerttunen11.5.2012PoriLevon lammet
Satakieli11.5.2012PoriLevo putki
Pikkulepinkäinen11.5.2012PoriKarhuluoto
Amerikanhaapana12.5.2012ParikkalaPohjanranta LT k 2kv
Sinirinta12.5.2012HuittinenMutilahti
Peltosirkku12.5.2012HuittinenLauha
Pikkutiira13.5.2012PoriTechnip allas
Kultarinta13.5.2012PoriKirrintie
Ruisrääkkä13.5.2012PoriToukari
Pensaskerttu13.5.2012KouvolaKeltti Leca
Kehrääjä13.5.2012LappeenrantaJoutseno Kotasaari
Pikkusieppo13.5.2012PoriKirrintie
Rastaskerttunen13.5.2012PoriKirrintie
Sepelsieppo14.5.2012HelsinkiVKL Mölylä
Rytikerttunen14.5.2012HaminaKirkkojärvi
Sepelhanhi14.5.2012HelsinkiVKL Mölylä
Punavarpunen15.5.2012VirolahtiHurppu
Mehiläishaukka15.5.2012VirolahtiEast Gate
Arokotka15.5.2012VirolahtiVilkkiläntura LT 2kv p
Kuhankeittäjä15.5.2012VirolahtiKurkela tie
Viitakerttunen16.5.2012VirolahtiVilkkiläntura
Haarahaukka16.5.2012VirolahtiEast Gate
Kiljukotka16.5.2012VirolahtiEast Gate
Harmaasieppo17.5.2012VirolahtiHurppu
Lapinkirvinen17.5.2012PoriTechnip allas
Amerikanjääkuikka17.5.2012PyhärantaRihtniemi jp p
Pilkkaniska17.5.2012KauhajokiIkkeläjärvi k jp p
Lehtokerttu18.5.2012PoriToukari
Pensassirkkalintu18.5.2012PoriToukari
Viitasirkkalintu18.5.2012PoriToukari
Karikukko19.5.2012KristiinankaupunkiSiipyy LT
Pikkukäpylintu20.5.2012PoriLietteet p-paikka
Heinäkurppa21.5.2012PoriKokemäenjoensuisto
Niittysuohaukka22.5.2012KirkkonummiSaltfjärden LT pariutuneet
Lampiviklo22.5.2012KouvolaJunkkarinjärvi
Pronssi-iibis22.5.2012OrimattilaArtjärvi ad p
Keräkurmitsa22.5.2012RaumaKouklonkulma
Jänkäsirriäinen23.5.2012PoriYyteri lietteet
Luhtakerttunen24.5.2012PoriLiinaharja
Kuovisirri25.5.2012PoriYyteri lietteet
Idänuunilintu25.5.2012HelsinkiHaltiala
Mustapäätasku25.5.2012HelsinkiVKL Lammassaari k
Pikkusirri26.5.2012PoriYyteri lietteet
Pähkinähakki26.5.2012PoriViasvesi
Sinipyrstö26.5.2012SastamalaMouhijärvi Perämaa k 2kv Än
Neitokurki26.5.2012NokiaTaivalkunta jp p
Punajalkahaukka27.5.2012PoriToukari LT n,m 300.laji
Kirjokerttu29.5.2012Kökar3k Än, 1n p
Kyhmypilkkasiipi30.5.2012HankoHalias k jp alalaji stejnegeri)
Vesipääsky31.5.2012MynämäkiMietoistenlahti
Keltahemppo31.5.2012NaantaliKuparivuori 2k Än

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti